Kariyer

Liderler için İletişim Neden Önemli?

İletişim oldukça karmaşık bir süreç. Çoğu durumda karşımızdaki kişiyi anladığımızı düşündüğümüzde bile, gerçekten tam olarak anlayamayabiliyoruz. eğer anlatan biz isek, bizi dinleyenin kişinin bizi ne kadar anladığını da genellikle bilemiyoruz. Bu nedenle kalabalık insan gruplarına, ekiplere ve takımlara yön veren liderler için iletişim daha da kritik hale geliyor.

Liderler için İletişim Ne Kadar Önemli?

İletişim gücü en önemli liderlik özelliklerinden biri. Etkili iletişim ve etkili liderlik birbiriyle direkt olarak bağlantılı. Bu yüzden iyi bir lider; hem yerel düzeyde topluluklarda ve gruplarda, hem de küresel ölçekte kurduğu tüm ilişkilerde yüksek iletişim gücüne sahip olmalı.

Güçlü bir lider olarak insanlar üzerinde fark yaratmak ve onlarda bir etki bırakmak istiyorsanız; açık bir şekilde fikirlerinizi ifade etmeniz ve gerektiğinde geniş kitlelere bilginizi ve birikiminizi kolaylıkla ulaştırabiliyor olmanız gerekir.

Bu iletişimi güçlendirmek için 3 tane ana element var:

Güvenilirlik

her zaman dürüst ve samimi olun. Kendi sesinizi bulun. Ezberlenmiş cümle yapılarını kullanmayı bırakın. Başka birinin ağzından konuşuyormuş gibi davranmayın, özgün kalın.

Sizin yazmadığınız bir metni kullanmanız gerekiyorsa yazılanları kendi günlük dilinizde kullandığınız cümlelerle ifade edin. Eğer konuşma yapacaksanız, bunu kelime kelime bir metinden okumayın.

İletişiminizde nelere değer verdiğinizi açıklamaktan çekinmeyin, kendi görüşlerinizi doğru bir şekilde belirtin.

Otantik Liderlik Birliğinin kurucusu ve CEO’su Susan Tardanico: “Konuşma sanatını unutun, gerçek olma konusunda endişelenin.” diyor ve şöyle ekliyor:

“İnsanlar gerçekleri duymak istiyor. İnsanlar gerçeklere saygı duyuyor. İnsanlar gerçekleri takip ediyor. Kim olduğunu gizleme. Onlar hiçbir zaman kendi istekleriyle sahte şeylerin peşinde koşmazlar.”

Görünürlük

İyi iletişim kurmak istiyorsanız, gözlerden uzak kalmamalısınız. Yalnızca e-postalarınız ve resmi yazılar ile gündemde olmayın. Kendinizi ortaya çıkarın ve mümkün olduğu görüntülü, sesli veya videolu mesajlar ile iletişim kurmayı deneyin.

İnsanlar, yapmasını istediğiniz işe bağlı olduğunuzu hissetmek ve görmek isterler. Tüm paydaş gruplarınızla bugüne kadar yapmadığınız biçimlerde de etkileşim kurmanın yollarını bulun.

Dinlemek

İyi iletişimci olmanın en zor yanlarından biri iyi bir dinleyici olmaktadır. Zor olmasının sebebi de biz daha karşıdaki kişi konuşurken zihnimizde ona ne diyeceğimizi veya ne cevap vereceğimizi düşünmeye başlamamızdır. Böylece dinlemeye %100 olarak odaklanamayız.

Ne diyeceğini düşünmeden sadece dinlemek sizin anda kalmanızı ve karşıdaki kişiyi anlamanızı sağlar. Anlatan kişi sizin tüm odağınızın kendisinde olduğunu fark ettiğinde, duygularını daha rahat paylaşır.

İyi dinlediğinizde, başka birinin bakış açısını ve bilgi birikimini net bir şekilde anlarsınız. Dinlemek güveni, saygıyı ve açıklığı teşvik eder.

Dinlediğiniz konu tatsız bir konu olsa dahi insanların şikâyetlerini ve görüşlerini belirtmelerine izin verin. Onların gerçekte ne düşündüklerine ve ne hissettiklerine dair sorular sorup sohbeti derinleştirin.

Ama bunu yaparken samimi ve saygılı olmaya dikkat edin. Zira çevremde çok kez şahit olduğum bir durum var. Bunları iletişim tekniği olarak kabul edip kullanmaya çalışırsanız samimi olmazsınız. Başkalarıyla iletişim problemleri yaşabilirsiniz.

Bir konuşma sırasında merak etmediğiniz, yürekten ilgi duymadığınız bir şeyi “Şimdi bir soru sorayım da ilgiliymiş gibi yapayım.” düşüncesiyle yapmayın. Bunun yapmacık olduğu hemen anlaşılır.

Aklınıza soru gelmezse, sessiz kalmanız ve o duyguyu hissetmeye çalışmanız soru sormanızdan çok daha etkili olur.

Liderler için iletişim – 3 İpucu

1.İletişim Kurmaktan Kaçmayın

Bilgi, düşünce ve fikirlerinizi farklı ortamlarda açıkça ve sıklıkla iletin. Süreçleri açık ve şeffaf tutun, ekibiniz içinde şeffaf bir iletişim kurulması için güvenli bir ortam sağlayın. İnsanların fikirlerini açıkça söyleyebildikleri bir çalışma kültürü yaratmaya çalışın.

Kısa cümlelerle mesajınızı kolaylaştırın, söylemek istediğinizi direkt belirtin. Karmaşık yollara başvurmaya, lafı eveleyip gevelemeye ve bilgiyi saklamaya çalışmayın. Siz gizlemeye çabaladıkça, insanlar birşey sakladığınızı hissederler. Bu da güveninizi sarmaya yeter de artar bile.

Eğer o an için söylenmemesi gereken bir şey varsa, bunu saklamak yerine “Şu anda sizlerle paylaşmam uygun değil.” diyerek net bir şekilde ifade edebilirsiniz. Her zaman basit iletişim, yanlış anlama riskini ortadan kaldırır ve mesajın algılanmasını kolaylaştırır.

2. Karşıdaki Kişiyi Konuşması İçin Cesaretlendirin

Daha fazla dinleyin ve karşıdaki kişiyi konuşmaya başlaması için cesaretlendirin. Onun fikirlerini önemsediğinizi dile getirin ve ardından sessizce bekleyin. İdeal bir konuşmada oran olarak %70 dinleyin, %30 konuşun.

Konuşmanız sırasında hikâyeler kullanarak örneklendirmeler yapın. Duygularınızı, hislerinizi bu hikayeyle birlikte paylaşın. İyi bir hikâye anlattığınızda bir vizyona, amaca veya hedefe hayat verirsiniz. İyi hikâyeler anlatmak güven yaratır, kalpleri ve zihinleri etkiler, vizyonu öne çıkarır.

İnsanların aklında gösterdiğiniz slaytlardan ziyade paylaştığınız bir hikaye çok daha kolay kalır.

3. Görüşlerinizi Eylemlerinizle Destekleyin

Eğer insanlar sizden bir şey duyduktan sonra söylediklerinize ters bir şey görürlerse bir anda tüm güvenilirliğinizi kaybedersiniz. İnsanların size güvenmesi gerekiyor. Çevrenizdekiler tarafından davranışlarınız, dilinizden çıkanlarla her zaman test edilir.

Hatta çoğu insan için günümüzde ne dediğiniz değil, nasıl davrandığınız daha önemlidir.

Konuşmadığınız zamanlarda da tavır ve tutumlarınızla çevrenize göndermiş olduğunuz mesajlarla uyumlu olun. Tutarsınız davrandığınızda da bunun farkında olun. Hata yaptığınızı söylemekten ve özür dilemeden çekinmeyin.

Benzer Yazılar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir