Etkinlikler

Yaşanabilir Şehirler Sempozyumu 2018

Yaşanabilir Şehirler Sempozyumu İstanbul Teknik Üniversitesi’nde gerçekleşti.

Dünya Kaynakları Enstitüsü (WRI) Türkiye Sürdürülebilir Şehirler tarafından düzenlenen 6. Yaşanabilir Şehirler Sempozyumu büyük ilgi çekti.  İstanbul Teknik Üniversitesi Ayazağa Yerleşkesi Süleyman Demirel Kültür Merkezi’nde düzenlenen sempozyumda şehirlerin geleceği ve yaşam kalitesinin nasıl artırılabileceği konuları ele alındı. Ben de sempozyumun dördüncü oturumunda, Hayat Kurtaran Yol Güvenliği yaklaşımları hakkında bilgi verdim.

600 ‘den fazla izleyecinin katıldığı sempozyuma, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ali Fuat Aydın, Hollanda Başkonsolosu Bart van Bolhuis, Dünya Kaynaklar Enstitüsü (WRI) Türkiye Sürdürülebilir Şehirler Yönetim Kurulu Başkanı Ali Rıza Danış, İBB Kurumsal Gelişim ve Yönetim Sistemleri Daire Başkanı Ramazan Özcan’ın da aralarında bulunduğu çok sayıda kişi katıldı.

Yaşanabilir Şehirler Sempozyumu: Kampüsler Şehirlerin Kimliğini Etkiliyor

Sempozyumun açılışında konuşan Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ali Fuat Aydın, şunları söyledi: “Üniversite kampüsleri şehirlerin kimliğini, dokusunu etkileyen çok önemli parçalar. Her gün on binlerce kişinin kullandığı şehirlerin en hareketli noktaları arasında.

İstanbul’un merkezinde yer alan kampüsleriyle İTÜ; sadece öğrencilerine, akademisyenlerine değil şehre karşı da sorumlu olduğunu unutmayan bir üniversite.  İTÜ yaşanabilir şehirlerin önemli parçasının yaşanabilir kampüsler olduğunu biliyor.”

Yaşanabilir Şehirler Sempozyumu – İTÜ

Hayat Kurtaran Yol Güvenliği Yaklaşımları

Sempozyumda Hayat Kurtaran Yol Güvenliği Yaklaşımları konulu bir konuşma yaptım.  Özel araç sayısının Türkiye’de sürekli arttığını, bunun sonucu olarak hem fosil yakıt kullanımının hem de yol güvenliği sorununun hızla büyüdüğüne dikkat çektim.

Trafik sıkışıklığı ve kaza sayılarındaki artışla beraber oluşan maliyetlerin artık olağanüstü derecelere geldiğini anlatırken, “Dünyada her gün 3000’den fazla kişi hayatını trafik kazalarında kaybediyor ve ne yazık ki bu rakamın 500’ünü çocuklar oluşturuyor.” diye konuştum.

Türkiye’de ise bir yıl içinde trafikte 1,2 milyon raporlanmış trafik kazasının meydana geldiğini ve yedi binden fazla insanımızın hayatını kaybettiğini, 200.000 kişinin de sakat kaldığını hatırlattım.

İstanbul’da Bisiklet Yollarına İhtiyaç Var

Sempozyuma katılan Hollanda Başkonsolosu Bart van Bolhuis, Hollanda ve Türkiye üzerinden örnekler vererek şehirlerin yaşanabilir olması için nelere dikkat edilmesi gerektiğini  anlattı.

Türkiye’de güvenilir, sağlıklı, yeşil, doğa dostu ve iyi tasarlanmış şehirlerin sayısının arttırılması için daha fazla çaba göstermek gerektiğini vurguladı. Sempozyumda “Okul Bölgelerinde Yol Güvenliği ve Erişilebilirlik” ve “Sürdürülebilir ve Güvenli” isimli iki rapor da katılımcılarla paylaşıldı.

“Okul Bölgelerinde Yol Güvenliği ve Erişilebilirlik” raporu öğrenciler, aileler, öğretmenler ve okul bölgelerini kullanan tüm kent sakinleri için yaşam kalitesi artırmayı hedefleyen veriler içerirken, “Sürdürülebilir ve Güvenli” raporu ise her yıl 1,25 milyon insanın ölümüne yol açan trafik çarpışmalarının önüne geçmek için neler yapılabileceğini ele alıyor.

Yaşanabilir Şehirler Sempozyumu

 Moderatör: Yasin Başar – UITP Türkiye & UITP Taksi Platformu Yetkilisi

Sarp Ertekin – Kurumsal İş Sağlığı, Çevre ve Emniyet Müdürü, Shell & Turcas Petrol A.Ş.

Ben Welle – Sağlık & Yol Güvenliği Program Yöneticisi, WRI Ross Center for Sustainable Cities

Rita Cuypers – Ortaklıklar Direktörü, FIA Foundation

Volkan Recai Çetin – Ulaştırma, Enerji ve Lojistik Daire Başkanı, Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığı

Katıldığım diğer Kurumsal Etkinlikleri bu linkten inceleyebilirsiniz.

Benzer Yazılar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir