Nefes

Anda Kalmak Mümkün

Anda Kalmak

Anda kalmak ve şimdide olmak nefes seansları sırasında çok kolay.

Anda kalmak, günümüzün koşuşturmalı dünyasında son derece önem kazanan kavramlardan biri. Anda kalmak konusunda derinleşmek isteyenlere Eckhart Tolle’un “Şimdinin Gücü” ve “Varolmanın Gücü” adlı kitaplarını tavsiye ediyorum.

Eckhart Tolle, günümüzün en önemli spiritüel öğretmenlerinden biri olarak biliniyor. Örneğin “Kafamdaki o ses”in ben olmadığımı anlamak, ne kadar inanılmaz bir özgürlük!” cümlesi, kitabında bahsettiği birçok farklı bakış açısından sadece biri ve benim de özellikle odaklandığım “iç ses” konusuna ışık tutan bir yaşam anlayışını oluşturuyor.

Yazarın “Varolmanın Gücü” adlı kitabında nefes ile ilgili de bir bölüm var.  “Anda kalmak” ve “şimdinin farkında olmak” için nefesin ne kadar önemli olduğundan ve nefesin etkilerinden detaylı olarak bahsediyor.

O bölümlerden birkaç paragrafı alıntı yaparak nefes seanslarının nasıl kişileri “an”da tuttuğunu sizlerle paylaşmak istiyorum:

Anda Kalmak

Anda Kalmak Nasıl Mümkün Oluyor?

1.Anda Kalmak İçin Seans Sırasında Nefesinize Odaklanır, Düşüncelerden Uzaklaşırsınız.

“… Nefesinizin farkında olmak, dikkatinizi düşüncelerden uzaklaştıracak bir boşluk yaratır. Bilinç geliştirmenin bir yolu budur. Bilincin bütünlüğü ifade edilmeden orada durmasına rağmen, bilinci şimdi bu boyuta getirmek için buradayız.”

2. Tek Bir Bilinçli Nefes İki Saatlik Meditasyona Bedeldir.

“Nefesinizin farkında olun. Nefes alıp verirken neler hissettiğinize dikkat edin. Havanın vücudunuza giriş çıkışını hissedin. Göğsünüzün ve karnınızın nasıl genişleyip büzüldüğünü fark edin.

Tek bir bilinçli nefes, daha önce birbiri ardına kesintisizce dizilen düşüncelerin olduğu yerde bir boşluk yaratmaya yeter. Tek bir bilinçli nefes (iki-üç dakika daha da iyi olur), günde bir kaç kez tekrarlandığında, hayatınıza bir boşluk kazandırmak için idealdir.

İki saatten uzun süren meditasyon yapsanız bile (bunu yapabilen insanlar vardır), bütün ihtiyacınız olan tek bir bilinçli nefestir ve zaten uzun süreli meditasyonlarda bile yapabileceğiniz genellikle bu kadarıdır. Geri kalanı anı ya da beklentidir ve dolayısıyla da düşüncedir.”

3. Nefes Seansı Sırasında Nefese İzin Verdiğinizde Çabalamayı Bırakıp Rahatlarsınız.

“Nefes gerçekte sizin yaptığınız bir şey değildir ama olduğuna tanıklık ettiğiniz bir şeydir. Solunum kendi kendine olur. Onu sürdüren şey; vücudun kendi zekasıdır.

Bütün yapmanız gereken, oluşunu izlemektir. Hiç bir çaba gerektirmez. Ayrıca, nefes verdikten sonra bir sonrakini almaya başlamadan önce oluşan aralığı da hissedin.”

4. Nefes Derinleştikçe Zihinden ve Düşüncelerden Uzaklaşıp Özgürleşirsiniz.

“Bir çok kişi, sığ nefes alıp verir. Nefesinizin ne kadar farkında olursanız, doğal derinliği de o kadar artar.” 

5. Nefes Seansı Sırasında Ruhsal Anlamda Birçok Açılım Yaşarsınız.

“Nefesin herhangi bir biçimi olmadığından, antik çağlardan beri ruhla bağdaştırılmıştır; yani biçimi olmayan tek hayat ile. “Tanrı insanı topraktan yarattı ve burun deliklerine yaşam nefesini üfledi; böylece insan canlandı”. Almanca atmen (nefes) kelimesi antik Hintçe (Sanskritçe) Atman kelimesinden türemiştir ve içte yatan ilahi ruh ya da Tanrı anlamına gelir. “

6. Nefes, En Doğal ve Araçsız Meditasyon Yöntemidir.

Nefesin seanslarında herhangi bir nesne, aparat, ağızlık ve bunun gibi hiçbir obje kullanmıyorum. Nefes alıp verirken arada ek bir aparat ya da cihaz kullanılmadığı için en doğal meditasyon aracıdır.

Herhangi bir solunum problemi yaşayana kadar gündelik hayatta pek önemsemediğimiz nefes,  Nietzsche’nin deyimiyle, “en büyük mutluluğun kaynağı” olan “en küçük şey” dir. 

Ben diğer yeni trend meditasyon yöntemlerinin çoğunu denememe rağmen, hiçbir uygulamada ve çalışmada bana nefes seansı kadar etki eden ve günlük hayatıma boşluk bilincini getiren bir yöntem görmedim. Tabii bu benim kendi deneyimim, size neyin iyi gelip gelmediğini en iyi siz bilirsiniz.

Özet olarak gündelik hayatın koşuşturması ve yaşam mücadelesi içinde yorulan bedenlerin bir mola verip nefes almaya, huzurla dinginleşmeye ihtiyacı vardır.

Geçmişten getirdiğimiz düşüncelerden ve duygulardan özgürleşmek, gelecekle ilgili tüm kaygı ve endişelerden uzaklaşmak için “an”da kalmayı öğrenmemiz gerekir.

Bunu öğrenmenin ve deneyimlemenin en zahmetsiz yolu da nefes seansı yapmaktır.

Nefesin farkında olmak, seni anda kalmaya ve sadece şimdide olmaya zorlar.  Çünkü bilinçli nefes, zihni durdurur.

Ama bilinci de kaybetmezsin. Bilinç açıkken zihin dinginleşince de inanılmaz bir deneyim ortaya çıkar : Boşluk bilinci 

Nefes seanslarının anda kalmak ve şimdide olmak dışında sağladığı diğer faydaları görmek için bu linke tıklayabilirsin.

Benzer Yazılar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir