Nefes

Nefes Koçu Kimdir, Ne Yapar?

Nefes koçu, nefes alışkanlıklarının negatif etkilerini profesyonel tekniklerle ortadan kaldırır.

Nefes koçu, kişilerin farkında olmadan edindiği nefes alma alışkanlıklarını analiz eden ve bu nefes alışkanlıklarının negatif etkilerini profesyonel tekniklerle ortadan kaldırmaya çalışan uzman kişidir.

Nefes almak çok olağan bir şeymiş gibi algılansa da, esasında bireyin zamanla geliştirdiği ve kişiden kişiye farklılık gösteren bir davranış biçimidir.

İnsanlar doğdukları andan itibaren iki yaşına kadar nefeslerini etkin kullanırken, iki yaşlarından sonra bilincin de gelişmeye başlamasıyla değişen yaşam koşulları, çevre, duygusal ve psikolojik faktörler nedeniyle nefeslerini limitli hale getirirler.

Nefes, sadece bireyin yaşam fonksiyonlarını yerine getirmesini sağlamaz, bunun dışında bireyi zihnen ve bedenen temelden etkiler.

Nefesi doğru şekilde almak, bireylerin fiziksel olarak enerjilerini arttırıp bağışıklıklarını güçlendirirken, diğer yandan da mental olarak da rahatlamalarını sağlar.

Yaşamlarında stresten uzaklaşan bireylerin hem günlük, hem de profesyonel hayatları kendinin farkında olmaları sayesinde rayına oturur.

Kişinin zamanla özgüveni artar, benlik bilinci gelişir ve yaşama isteği artar. Böylece doğru bir şekilde nefes alan bireyler hedeflerine daha kolay ulaşırlar ve daha üretken, daha mutlu ve yaşam standartları yüksek kişiler haline gelirler.

Nefes Koçu Ne Yapar?

1. Nefes Koçu, Seans Öncesinde Kişinin İhtiyacını Belirler

Nefes Koçu, nefes seansına başlamadan önce, danışan ile görüşerek danışanın bu aralar gündeminde olan, sıkıntı yaşadığı, çözmek veya aşmak istediği konu hakkında detaylı bir şekilde konuşarak onun ihtiyacını ya da niyetini belirlemesine destek olur. Nefes koçluğu seansları öncesinde yaşam koçluğu sisteminden destek alınır

2. Önce Nefesi Analiz Eder

Nefes koçu, danışanların nefes alış verişlerini inceleyen ve nefeslerindeki limitleyici (problem teşkil edebilecek) davranışları analiz eder.

Seans başında nefes analizi yaptıktan sonra, danışanın doğru nefes almasını sağlayacak ve nefes alıp vermedeki problemlerini giderecek şekilde profesyonel teknikler uygular.

3. Nefesin Karında Başladığından ve Diaframın Kullanıldığından Emin Olur

Nefes, ağızdan alınarak karnın alt bölgesine kadar gelerek orada başlamalı, derin, akıcı ve bütünsel bir şekilde vücudun üst bölgesine doğru çıkmalıdır.

Solunum sisteminin ve diyafram kasının tam olarak kullanılmasıyla nefes önce karında başlar ve ardından bir dalga gibi tüm göğüse ve ciğerlere yayılır.

4. Kişinin Bağlantılı Nefesler Almasını Sağlar

Nefes koçu, uygulamalarını yüz yüze yaptığında nefesi en etkili şekilde gözlemlemiş olur. Herhangi bir yerde uzaktan telkinle veya bir konferans- sunum şeklinde eğitimle tam manasıyla nefes koçluğu yapılamaz. 

Nefes koçu seans sırasında, ağızdan derin nefesler alırken kişinin nefesindeki limitleyici alışkanlıklarının analiz eder (kişi nefes alışkanlığının dışında her ne yapıyorsa bu tespit edilir), analiz sonrası tespit ettiği probleme uygun teknik ve sistemleri kullanır.

Seans sırasında danışanın nefes alıp verme arasında bekleme yapmadan, arka arkaya bağlantılı nefesler almasını sağlar.

5. Nefesi Gitmeyen Bölgeye Götürmeye Çalışır

Nefes koçu, tam seansını en az 1 – 1,5 saat sürecek şekilde planlar. Danışan dizler kırık bir şekilde, bir mat üzerinde yatarak, gözler kapalı şekilde nefes koçu vasıtasıyla müzik eşliğinde nefes alıp vermeye devam eder.

6. Beden Haritasına Göre Belirli Noktalara Baskı Uygular

Nefes koçluğu seanslarında, nefes koçu aktif olarak danışanın bedenin üzerinde elleriyle çalışır ve seans boyunca bazı noktalara baskılar uygulayarak olumlamalar söyler.

Nefes koçu, seans anında aslında danışanının bedeni ve yaşam şekli ile temas halindedir.

7. Seans Sırasında Tetiklenen Duygusal ve Ruhsal Tıkanıkları Açar

Nefes koçu, danışanını ve danışanının nefes alış biçimini sürekli kontrol ederek çok iyi şekilde analiz eder ve doğru telkinleri danışanına vererek nefesteki tıkanıklıkları tespit eder.

Nefes teknikleri ile mekanik seviyede çalışmaz, limitleyici nefes alma alışkanlıklarıyla mekanik seviyede ilgilenmez.

Ek olarak, yanlış nefes alma sonucunda kişide oluşan fiziksel, duygusal ve psikolojik sorunları en aza indirgeyecek tamamlayıcı çözümler üretmek için çalışır.

8. Nefes Seansını Meditasyon ile Bitirerek Nefesi Tamamen Rahatlatır

Seans sırasında vücuttaki oksijen oranı ve enerji yükselir, kronik yorgunluk, depresyon, sebepsiz vücut ağrıları gibi problemler azalma gösterir.

Seans sonunda yapılan 10-15 dakikalık meditasyon bilinçaltını temizleyerek, kişide stresi ortadan kaldırır ve bir rahatlama duygusu yaratır.

Geçmişten gelen öfke, korku, kızgınlık, suçluluk ve gelecekle ilgili endişe ve kaygı gibi bastırılmış duyguları temizler.

Kısacası konusunda tecrübeli ve uzman bir koç, nefes seansı sayesinde size birçok fayda sağlayarak yaşamınızın mutluluk anahtarı olabilir.

 

Benzer Yazılar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir