Nefes yaşam kaynağımız. İlk nefesimizi aldığımız andan, son nefesimizi verene kadar bu yaşamda nefes alıp vermeye devam edeceğiz. Bunu hepimiz gibi ben de biliyordum.

Ama nefes koçu olana kadar, nefes hakkında birçok şeyi bilmiyormuşum. Beni en çok şaşırtan şey her birimizin nefesinin parmak izimiz gibi diğer insanlardan tamamen farklı ve bize özel olduğuydu.

Kimimiz nefes almadan önce bekliyor, kimimiz nefesi bırakırken zorlanıyor, kimimiz ise kesik kesik nefes alıyoruz. İşin ilginç yanı nasıl nefes alıyorsak da öyle bir yaşam sürüyoruz.

Maalesef birçok kişi zamanla edindiği yanlış nefes alışkanlığına bağlı olarak nefes kapasitesinin çok ufak bir kısmını kullanıyor.

 

Nefes Alışkanlıkları Nasıl Oluşuyor?

İçinde bulunduğumuz şartlar, ekonomik ve sosyal koşullarımız, ailemiz, çevremiz ve toplum zaman içinde bizi duygusal ve ruhsal açıdan etkileyerek çeşitli duygulara sokuyor.

Yaşadığımız olaylar, üzüntüler, stres, kaygı ve endişeli durumlarda her seferinde bir duyguya girdiğimizde solunum sistemimizde de bazı değişiklikler oluyor.

Heyecanlandığımızda, öfkelendiğimizde hızlı hızlı nefes alırken, strese veya derin düşüncelere girdiğimizde nefes almayı unutuyor, nefesimizi bırakmadan önce bir müddet tutuyor ya da oflayarak puflayarak bırakıyoruz.

Zamanla bu duygular yoğunlaştıkça, gündelik yaşamımızda nefes alıp verme şeklimiz yeme içme alışkanlığı gibi bir nefes alışkanlığına dönüşüyor. İşte tüm bu duygu değişimleri uzun vadede bizlerin nefes alışkanlıklarımızı değiştirmemize, kısıtlı ve sığ nefesler almamıza sebep oluyor.

Genelde yiyecek ve içeceklerde doğal ürünler tüketmeye gösterdiğimiz özeni nefes alışverişimize göstermiyoruz. Tam, doğru ve doğal şekilde nefes almak yerine kısıtlı, belki sadece bizi hayatta tutacak kadar nefes alıyoruz.

Oysa doğru nefes almak bizi rahatlatıp hayat kalitemizi arttırırken, hatalı nefes alımı bedende bazı hastalıklara ve tıkanıklıklara yol açıyor. Sonuç olarak önce fiziksel sağlığımız, daha sonra zihnimiz, son olarak da psikolojimiz & ruhsal durumumuz olumsuz şekilde etkileniyor.

Ben gemi inşaat mühendisiyim. Mühendis kökenli olunca analitik zeka daha baskın oluyor. Bir arkadaşımın tavsiyesiyle nefes seanslarına katılana kadar çok fazla spiritüel ve ruhsal konulara ilgim yoktu. Bu yüzden daha önce hiç denememiş olanların nefes seansları hakkında tereddüt yaşamalarını çok iyi anlıyorum.

Bununla birlikte bilimsel olarak nefes ile vücuda giren oksijen miktarının artmasının hücrelerin canlanmasına, yenilenmesine, yaşam enerjisinin yükselmesine ve sonuç olarak da yaşamdan alınan keyfin fazlalaşmasına sebep olduğu ispatlanmış durumda.

Kaldı ki vücuda herhangi bir ilaç, katkı maddesi, ya da kimyasal almadan en doğal şekilde sadece nefesin gücüyle şifalanmak ve zihni dinginleştirmek mümkün oluyor. Yüzyıllardır nefes hem tasavvufta hem de doğu öğretilerinde meditasyon ve ruhsal arınma için kullanılan en etkili yöntem.

 

Nefes Koçluğu Nedir?

Nefes Koçluğu; nefesi bir davranış biçimi olarak inceleyen sistemdir. Nefes seansı ise, ağızdan derin nefesler alırken kişinin nefesindeki limitleyici alışkanlıklarının analiz edildiği, analiz sonrası tespit edilen probleme uygun nefes alma ve bırakma yöntemlerinin kullanıldığı çalışmalardır.

Nefes seansı esnasında danışanın bedeninde diyaframın ve ciğerlerin tam kapasite kullanılmasını amaçlıyorum. Kişinin nefes alışverişi sırasında zihnine gelen düşüncülere, duygusal ve ruhsal olarak yaşadığı olaylara takılmadan alabildiği kadar büyük ve derin nefesler almasına, aldığı nefesi de bekletmeden kolaylıkla bırakmasına destek oluyorum.

 

Nefes Koçluğu Nasıl Yapıyorum?

Nefes Koçluğu seanslarında danışanlara yardımcı olabilmek için uyguladığım aşamaları şöyle sıralamak mümkün:

 

1. Nefes Koçluğu İle İhtiyaçların Belirlenmesi

Seanstan hemen önce danışana bir koçluk görüşmesi yapıyorum ve danışanın iyileştirmek istediği noktaları tespit ederek buna göre koçluk yöntemini belirliyorum. Bu ilk kısımda tamamen profesyonel koçluktan destek alıyorum.

 

2. Danışanın Nefesinin Analiz Edilmesi

Koçluk görüşmesi sona erdikten sonra üzerinde çalışacağımız aksiyonları ve niyetimizi belirleyip nefes seansına geçiyoruz. Önce danışanın genel nefes alış verişini analiz edilerek, nerede hatalı bir nefes alışkanlığı olduğunu inceliyorum. Doğru nefes alınıp veriliyor mu, karından nefes alınıyor mu, diyafram kullanılıyor mu? Bunları dikkatle gözlemliyorum.

 

3. Doğru ve Bağlantılı Nefes Alıp Verdirme

Nefes seansı sırasında danışanın yakınında olmak, ona doğru şekilde nefes aldırabilmek açısından çok önemlidir. Seans esnasında bir mata uzanan danışana, ara vermeden bağlantılı nefes alıp verdirilerek, vücuda alınan nefesin kesintisiz olarak, ulaşmadığı noktalara ulaşmasını sağlıyorum.

 

4. Gerekli Noktalara Baskı Uygulayarak Kapasiteyi Artırmak

Nefes seansı esnasında danışanın bedeninde diyaframın ve ciğerlerin tam kapasite kullanılmasını amaçlıyorum. Kişinin nefes alışverişi sırasında zihnine gelen düşüncülere, duygusal ve ruhsal olarak yaşadığı olaylara takılmadan alabildiği kadar büyük ve derin nefesler almasına, aldığı nefesi de bekletmeden kolaylıkla bırakmasına destek oluyorum.

 

nefes seansı

5. Meditasyon ile Kapanış

Nefes seansının sonunda nefes alış verişi alışkanlığı değişen danışan, nefesini kontrol etmeyi bırakır. Böylece nefesi kendisi yapmaz. Nefes tıpkı bebekliğindeki gibi kendiliğinden olur. Danışan o esnada çabalamayı bırakır, tam bir teslimiyet halinde nefesin bedenine girip çıkması sadece izler. Bu en büyük rahatlama, anda kalma ve zihnin tüm düşüncelerinden arınma halidir.

 

“Nefes seansları sayesinde benim hayatımda birçok değişim oldu. Daha sonra yakın çevremi nefes ile tanıştırdığımda onların da hayatlarında olumlu değişiklikler gözlemledim. O zaman anladım ki nefes sadece bende etkili olmadı. Herkese etki ediyor. Böylece nefes koçu olmaya karar verdim.”

Sarp Ertekin

 

Nefes Koçluğunun Faydaları

Sarp Ertekin nefes seansı
Nefes seanslarının fiziksel, duygusal ve ruhsal açıdan bize sağladığı en önemli faydalar şunlardır:

 

  • Anda kalmak
  • Vücuda giren oksijenin artması
  • Yaşam kalitesinin artması
  • Stres ve anksiyeteyi gidermek
  • Dinginleşmek ve huzurlu olmak
  • Zihindeki negatif düşüncelerden kurtulmak
  • Odaklanmayı ve konsantrasyonu arttırmak
  • Yaşamdan keyif almayı sağlamak

 

Uluslararası Nefes Vakfı (International Breathing Foundation – (IBF)) ‘nın bir üyesi olarak 2018 yılından itibaren Nefes Koçluğu yapmaktayım.

 

International Breathing Foundation

Nefes Koçluğu ve Nefes Seansları hakkında diğer paylaşımlarımı görmek için bu linke tıklayabilirsiniz.